Maillerim Neden Spam Olarak Gidiyor
Gönderdiğimiz postaların, alıcının spam yani gereksiz klasörüne düşmesi mailin göz ardı edilerek alıcının görmemesine neden olabilir. Özellikle acil bir mail yada konu söz konusuysa bu büyük bir problem olabilir. Gönderdiğiniz mailin, karşı tarafın spam klasörüne düşmesinin bir çok nedeni olabilir, gelin birkaç tanesini inceleyelim.
Öncelikle,
Sizin reklam amaçlı veya farklı sebeplerle her gün onlarca belki yüzlerce kişiye posta göndermediğinizi varsayıyorum. Bu durumda öncelikle bu problemi sadece bir alıcıda mı yada gmail Hotmail yada xxsirketi gibi aynı uzantıya sahip alıcılarda mı yada aynı servisi kullanan alıcılarda mı yaşıyorsunuz bunu anlamaya çalışın. Bu problemi çözme anlamında size yardımcı olacaktır. Mailiniz, postanız sadece bir alıcıda yada aynı uzantıya sahip alıcılarda spam gereksiz klasörüne düşüyorsa ilgili alıcının ve alıcıların, mailinize sağ tıklayıp “spam değil” olarak işaretlemesi yeterli olacaktır. Böylelikle mail uygulaması ve dolaylı olarak mail servisi sizi spam olarak görmeyecektir. Fakat farklı uzantılara sahip alıcılarda bu problemi yaşıyorsanız, ve bu alıcılar farklı servisleri kullanıyorsa, aşağıda belirttiğim bazı kurallara dikkat etmenizde fayda olabilir.
Mailin Konu Kısmı Önemli Bir Faktördür
Mail servisleri bazı filtre uygulamaları kullanırlar ve bazı filtreler varsayılan olarak belirlenebileceği gibi, kullanıcılar tarafından spam olarak işaretlenen mailler analiz edilerek filtreye dahil edilebilirler. Bu filtrelere takılan mailler direkt olarak spam olarak işaretlenebilir. Örneğin konu kısmında, kapmanya, ücretsiz, test, deneme, indirim, bedava yada küfür içerikli ifadeler vb. kelimeler geçiyorsa gönderdiğiniz mail direkt olarak spam olarak işaretlenebilir. Tabi bu bazı mail servislerini kullanan kullanıcılarda spama düşebileceği gibi, farklı bir servis kullanan alıcıklarda spama düşmeyebilir. Ama dikkat etmemez gerekenlerden biri olan konu kısmına yazdığımız kelimeler faktörünü anlatabildiğimi düşünüyorum.
Eklediğiniz Dosyalara Dikkat Edin
Mail servisleri, ekinde uzantısı virüs içerebilecek uzantılara sahip dosya paylaşan postaları spam olarak işaretleyebilir. Bu durumda genellikle dosyalarınızı sıkıştırıp göndermeniz faydalı olabilir. Örneğin bir .exe uzantılı bir dosyayı yada bir program kurulum dosyasını yada popüler olmayan uzantılara sahip olan dosyalarınızı direkt ek olarak eklemek yerine winrar yada winzip uygulamasıyla sıkıştırıp eklemelisiniz. Veya wetransfer’e veya drive uygulamalarına yükleyip link olarak gönderebilirsiniz. Wetransfer’i özellikle dosya boyutu 10-15MB üzerine çıkan dosyalarda muhakkak tercih etmelisiniz. Bu boyutların üzerinde mail göndermek hem sizin hem alıcı için downlod anlamında problem oluşturabilir ve mail uygulamaınızı kitleyebilir.
E-Posta Uygulamanızda İmza Kullanın
Outlook, Gmail, Hotmail farketmeksizin, kullandığınız mail uygulamasında muhakkak bir imza oluşturun. İmzanızda Adınız Soyadınız, e-posta adresleriniz, telefon numarası v.b bilgiler bulunursa, bu durum bazı mail servisleri için, postanızın spama düşmemesi için geçerli bir neden olabilmektedir.
Kullanılmayan Adreslere Mail Göndermeyin
Örneğin, mail göndermek istediğiniz adres muhasebe@… İken siz bir şekilde bunu munasebe@… Gibi yanlış yazıyorsanız, yani böyle bir alıcı yok ise, ve siz sürekli bu şekilde yanlışlarda ısrar ediyorsanız mail adresiniz spam olarak işaretlenebilir. Israrcı olmak derken şu şekildede olabilir ki, oluşturduğunuz bir mail grubuna başta yanlış eklediğiniz maili her defasında yazmadığınız için farkına varmayabilirsiniz. Bu durumlarda şuna dikkat edin, bir çok posta servisi göndericiye, “mailer daemon” konusuna sahip bir maili geri gönderir. Bu durumda bu maili dikkate alıp yanlışınızı anlamaya çalışıp düzeltmelisiniz.
Yazım Kurallarına Dikkat Edin
Maili oluştururken bir çok yerlerde sürekli yazım hataları yapıyorsanız, bu mailin anlaşılmasının önüne geçebilir. Çok sık olmasa da bazen acele mail yazarken aynı mailde bir çok yerlerde harf hataları yapmamız mailin spam olarak işaretlenmesine sebep olabilir. Özellikle konu kısmında da dikkat edin.
Maile Başlarken Mümkünse İsim Yazın
Burada şuna dikkat edebilirsiniz, Örneğin Sayın yetkili, ilgili kişiye gibi başlayan mailler, genel amaçlı yollanmış ticari mailler olarak alınabilir, mümkün olduğunca isim soyisim yada isim bey/hanım kullanılabilir yada mail yazarken bu şekilde başlamayabilirsiniz. Bu bir önlemdir, çok sık genel ifadelerle başlayan mail göndermiyorsanız bu adımı geçebilirsiniz.
Aynı Maili Çok Kişiye Gönderecekseniz,
Birden fazla kişiye mail gönderecekseniz, bu durumlarda BCC ve CC alanlarını yani Bilgi ve Gizli kısımlarını kullanmanızı tavsiye ederim. Tüm posta adreslerini alıcı kısmına yazmak yerine bu daha iyi bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
Postaya Link Eklerken İki Kere Düşünün
E-Postanızı oluştururken link eklemek zorunda değilseniz, eklemeyin, ama illa da ekleyecekseniz, eklediğiniz linkin hedefi link ile aynı olmalı. Aksi halde spama düşme ihtimaliniz bir hayli yüksektir. Çünkü virüslü bir siteye yönlendiriyor olunabilmektedir yada yanıltıcı sitelere yönlendirilme ihtimalleri çok sık rastlanan bir durum olduğundan bu önem arzetmektedir.
Postalarınızla İlgilenmeyen Kişilere Göndermeyin
Spam filtreleri analizlerini yaparken, gönderdiğiniz mailin alıcı tarafından okunmaması yada okumadan silmesi ve bunu sürekli yapıyor olması hatta bunu yapan birden fazla kişinin olması artık sizin spam bir gönderici olarak işaretlenmenize sebep olabilir.
Posta Servisi İle İletişime Geçilebilir
Şirketinizdeki tüm çalışanlarınızın attığı mailler aynı alıcı yada aynı uzantıya sahip alıcılarda spama düşüyorsa, buraya dikkat, sizin mail servisinizin ip adresi, alıcının mail servisi tarafından kara listeye alınmış olabilir, alıcıdan rica etmeniz gereken mail servisine bu durumdan bahsederek sorunu çözmelerini istemek olabilir. Fakat şirketinizdeki tüm çalışanlarınızın attığı mailler farklı uzantıya ve farklı mail servislerine sahip alıcılarda spama düşüyorsa, posta servisinizin ip adresi kara listeye alınmış olabilir, bu durumda posta servisiniz ile iletişime geçebilirsiniz.
Etiketler: Gönderdilen Mailin Postanın Spama Düşmesi, Gönderdiğim mailler spama düşüyor, maillerim neden spam olarak gidiyor, gereksiz postaya düşüyor
Bu Yazıyı Yararlı Bulduysanız